15-16 серпня цього року за сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства України, у рамках Всеукраїнського проекту «Зроблено в Україні», у м. Кропивницький Кіровоградської області відбувся Всеукраїнський аграрний форум, який об’єднав аграрну спільноту задля вирішення низки гострих питань аграрного сектору в умовах воєнного стану.

20 серпня 2024, 16:37

Під час заходу були проведені панельні дискусії, основною метою яких було створення діалогового майданчику спрямованого на пошук важливих рішень для агросектору.

В панельній дискусії на тему: «Енергопостачання» взяли участь представники: НКРЕКП, Міненерго, Держенергоефективності, Біоенергетичної асоціації України та народний депутат України, Голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово- комунальних послуг Сергій Нагорняк.

Основна увага цієї панельної дискусії була приділена питанням щодо:

- забезпечення аграрних та переробних підприємств електропостачанням;

 - умов участі в пільговій програмі кредитування придбання енергетичного обладнання;

 - проблемних питань розвитку біоенергетики;

 - планів щодо зміни тарифу на розподіл електроенергії для споживачів першого та другого класу.

У своєму виступі Сергій Нагорняк наголосив що Комітет спільно з органами державної влади веде активну роботу, націлену, зокрема, на відновлення критичної електричної інфраструктури, збільшення генеруючих потужностей, підтримку децентралізованої енергетики для громадян та бізнесу, в тому числі агробізнесу, а також залучення інвестиції у відновлювані джерела енергії з метою поліпшення ситуації в енергетичній сфері та забезпечення стійкості енергетичної системи України загалом.

Так, в  тому числі, за ініціативи Комітету на час воєнного стану звільнено бізнес і громадян від сплати мита під час ввезення електрогенераторного обладнання, обладнання для вітрової та сонячної генерації, акумуляторів.

Комітетом також запропоновано суттєво спростити умови ведення господарської діяльності у частині приєднання замовників до електричних, газових, теплових мереж та мереж централізованого водопостачання шляхом рекомендації Верховній Раді України прийняти в першому читанні за основу законопроект № 11392.

Комітет звернувся до парламентів і урядів держав світу та міжнародних організацій, енергетичних компаній країн Східної Європи щодо надання Україні термінової допомоги обладнанням для відновлення енергетичної інфраструктури, об'єктів гідро- та теплогенерації, пошкоджених внаслідок російського ракетного терору, поновлення стійкості та керованості енергосистеми у осінньо-зимовому періоді 2024-2025 років.

Було зазначено, що у червні ц.р. прийнято Закон щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту.

У цьому контексті значними можливостями володіють аграрний сектор та переробна промисловість, використання біоенергетичного потенціалу яких дозволить принаймні частково зменшувати використання викопного моторного палива, як бензин.

С. Нагорняк підкреслив, що Комітет і в подальшому буде працювати над актуальними питаннями щодо покращення ситуації в енергетичній сфері та підтримки бізнесу.