Відбулося засідання Робочої групи з моніторингу за виконанням Закону України «Про ринок природного газу» щодо готовності до проходження осінньо-зимового періоду 2024/25

15 жовтня 2024, 16:58

14 жовтня 2024 року у Комітеті Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, у закритому режимі, під головуванням Кучеренка О.Ю відбулося засідання Робочої групи з моніторингу за виконанням Закону України «Про ринок природного газу» та державним регулюванням ринку природного газу.

У засіданні взяли участь народні депутати України, представники Міненерго, Мінінфраструктури, Мінфіну, ТОВ «Оператор ГТС України» та НАК «Нафтогаз України».

Учасниками засідання було розглянуто та обговорено актуальну інформацію щодо стану виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України від 9 липня 2024 р. № 642-р «Про затвердження плану заходів з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу України до осінньо-зимового періоду 2024/25 року та його проходження». Зокрема представниками НАК «Нафтогаз України» та ТОВ «Оператор ГТС України» була озвучені відомості щодо показників виконання балансу надходження та розподілу природного газу напередодні ОЗП 2024/2025 року, погодженого Міністерством енергетики України.

Під час обговорення депутати висловили занепокоєння щодо можливості дотримання прогнозованого балансу надходження та розподілу основними учасниками ринку в осінньо-зимовий період, а також щодо формування достатніх ресурсів природного газу для наступного опалювального сезону.

Окремо були заслухані питання щодо можливості роботи української ГТС в умовах відсутності транзиту природного газу, наявних обсягів запасу газу в ПСГ на початок ОЗП, прогнозованих надходжень імпортованого природного газу, забезпечення газом потреб генерації електроенергії та можливості покриття пікових добових навантажень споживання газу економікою України. Крім цього були обговорені окремі аспекти фінансово-господарської діяльності ключових підприємств енергетичного ринку та шляхи вирішення проблем, що мають на неї негативний вплив.

 Активну участь в обговоренні взяли представники центральних органів виконавчої влади, які висловили свої пропозиції стосовно вдосконалення нормативного регулювання окремих питань, що були предметом розгляду робочої групи.

За підсумками розгляду учасники засідання прийняли рішення щодо необхідності додаткового дослідження складових балансу надходження та розподілу природного газу, виконання основними учасниками ринку визначених завдань для надійного проходження осінньо-зимового періоду та постійного депутатського контролю за їх виконанням.