Члени Комітету взяли участь у Міжнародній конференції «Атомні можливості для розвитку країни: воєнний час та повоєнна відбудова»

17 жовтня 2024, 14:19

15 жовтня у межах ХХІ Міжнародної спеціалізованої виставки «Енергетика в промисловості» - народні депутати України, члени Комітету взяли участь у Міжнародній конференції «Атомні можливості для розвитку країни: воєнний час та повоєнна відбудова».

У конференції також взяли участь представники: державних органів влади,  посольств США та Швеції, міжнародні партнери, науковці, громадськість, керівництво та фахівці Компанії АТ «НАЕК «Енергоатом» (далі Компанія) .

Учасники висловили свої думки щодо ролі атомної енергетики як основи енергонезалежності нашої держави стосовно:

-         міжнародного атомного співробітництва;

-         основи безвуглецевого майбутнього;

-         можливостей атомної енергетики для розвитку країни.

Голова Комітету Андрій Герус у своєму виступі наголосив на важливості атомної енергетики у світі.

«Дійсно сьогодні і в Україні, і в світі є очевидні тенденції – там де є атомна генерація, історично і традиційно електроенергія дешевша, ніж там, де базова генерація – вугілля чи газ», -  зазначив він.

Також Голова Комітету зауважив, що одним із важливих питань, яке жваво обговорюється на ринку електроенергії є незбалансованість енергосистеми, що приводить до обмежень атомної генерації та виробників з ВДЕ. Тому при будівництві нової генерації необхідно враховувати гнучкість енергосистеми.

Він побажав Компанії розвиватись із врахуванням сучасних трендів та технологій, враховуючи потреби споживачів та української енергосистеми в цілому.

Голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Сергій Нагорняк висловив слова подяки Компанії за їхню професійну та злагоджену роботу у нелегкий для країни час та іноземним партнерам за підтримку і допомогу, а також зазначив про необхідність повернення Запорізької АЕС під контроль України та наголосив про важливість тиску міжнародної спільноти на країну-агресора.

Також Сергій Нагорняк акцентував увагу на необхідності розбудови нових атомних об’єктів, зазначивши, що це дасть можливість забезпечувати не лише Україну екологічно чистою атомною енергетикою, але і експортувати її до Європи.

Голова підкомітету з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб у своєму виступі зауважила, що «одним із ключових чинників, що сприяють нашій стійкості, є професійні кадри в енергетичній галузі і це наша конкурентна перевага на світових ринках, тому необхідно вжити всіх заходів для утримання цих фахівців в Україні, оскільки наші енергетики користуються великим попитом за кордоном, але нам важливо зберегти їх тут».

Питання ядерної безпеки є надзвичайно важливим і як Голова робочої групи з розробки та парламентського нагляду за впровадженням «Національного плану дій» з реагування на загрози CBRN, Вікторія Гриб наголосила на важливості максимально залучити увагу партнерів до цієї проблеми. Особливо важливо забезпечити присутність спостергачів МАГАТЕ на всіх атомних електростанціях країни, про що було наголошено у зверненні Комітету до Генерального директора - Рафаеля Гроссі.

Підбиваючи підсумки учасники конференції наголосили, що саме розвиток атомної енергетики дасть можливість забезпечити енергетичну безпеку та розвиток України.