Триває 25-та доба героїчного протистояння українського народу широкомасштабному російському вторгненню. Російські війська продовжують атакувати Україну з території росії, білорусі та тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та Криму. Від завданих окупантом авіаударів та обстрілів наша країна зазнає великих втрат.

Представники кожної галузі, паралельно з українськими військовими, героїчно тримають оборону по своїх напрямках. Працівники сфери енергетики не є виключенням.

Україна продовжує самостійно забезпечувати себе електроенергією, сьогодні її вистачає для потреб населення, військових, лікарень, комунальних підприємств та інших споживачів. Українські газовики продовжують буріння в безпечних районах, досліджують нові свердловини для збільшення видобутку газу. Зараз у сховищах 9,5 млрд кубометрів газу, цих запасів достатньо для потреб українців.

Важливою подією стало приєднання української енергосистеми до єдиної енергосистеми  Європи (ENTSO-E). Синхронізація української енергосистеми з європейською підвищить рівень надійності енергопостачання в Україні, адже відкривається доступ до нових джерел електроенергії.

Попри успіхи та здатність протистояти російській військової агресії, Україна потребує підтримки західних партнерів в частині блокування імпорту російських енергоресурсів.

Члени Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг вітають рішення Болгарії та Польщі відмовитися від купівлі російського газу після закінчення контрактів з російським «Газпромом» цього року, та закликають інші країни наслідувати болгарський та польський приклад.

Уповноважений польського уряду в справах стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський заявив, що протягом багатьох років Польща платила за російський газ від монополістичного постачальника, який міг диктувати вищу ціну, ніж можна було отримати в Західній Європі. За його словами, російський газ має велику частку в імпорті Польщі, але державна компанія PGNiG може його замінити. За його інформацією, польський уряд виступає за негайне ембарго на поставки нафти з росії.

Торговельне ембарго на фізичні поставки російського газу й нафти є найдієвішим методом для стримування російської агресії.

Ефективним інструментом у боротьбі проти російської агресії може бути й запровадження фінансового ембарго – коли кошти європейських споживачів за російських газ, доставлений трубопроводами, заморожуються на спеціальних рахунках до припинення війни та виведення російських військ з території України.

Західні сусіди та партнери усвідомили нарешті роль України в мирному та безтурботному майбутньому Європи, тому необхідно зупинити основні джерела, що генерують фінансові потоки та формують федеральний бюджет, гроші з якого спрямовуються на підтримку та подальше просування ворожих військ.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 16:17
23 квітня 2024 15:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25