Сьогодні Голова Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус виступив з доповіддю в Риксдазі, шведському Парламенті, де розповів про стан енергосистеми України після російських ракетних ударів і закликав європейських партнерів до посилення санкційного тиску.

 

«Україна розуміє, що енергетична безпека - це не просто слова, а реальна проблема. Ми пройшли жахливу зиму, оскільки під час повномасштабного вторгнення росіян на українську енергетичну систему було запущено 1200 ракет та безпілотників. Внаслідок обстрілів росіянами було серйозно пошкоджено близько 50% енергетичної інфраструктури в Україні, частина з неї була повністю знищена», - заявив Андрій Герус під час виступу.

 

Голова Комітету зазначив, що український Парламент та Уряд зосереджені на питаннях відновлення енергетичної системи України, енергоефективності, розвитку «зеленої» енергії та розподіленого виробництва енергії, а також в розбудові конкурентних енергетичних ринків та їх інтеграції з європейськими.

 

«Нам важлива надійність енергопостачання. Ми працюємо над децентралізованою генерацією. Зауважу, що енергетичні системи України та Європи пов'язані технічно, Україна відновила експорт електроенергії до Європи, продаючи «зелену» енергію з відновлюваних джерел своїм європейським партнерам. Україна хоче стати частиною інтегрованого європейського енергетичного ринку», - сказав Андрій Герус.

 

У виступі Голова Комітету також зазначив, що разом з Україною Європа може досягти спільної цілі: незалежності від російських енергоносіїв, а також кліматичної нейтральності. Для цього, за словами Андрія Геруса, потрібні подальші та серйозніші санкції проти росії у сфері енергетики.

«До сьогодні немає санкцій проти російської ядерної компанії «росатом», яка скоїла ядерний тероризм, захопивши Запорізьку АЕС. Вона продовжує розвивати нові проекти у світі, включаючи, на жаль, росію. Досі немає належних санкцій проти російського газу, включаючи LNG та LPG», - зі слів Андрія Геруса.

 

В кінці Голова Комітету додав, що Україна стоїть перед великим викликом - відновити свою енергетичну систему, одночасно зробивши її прозорішою та більш кліматично нейтральною. Андрій Герус закликав європейців підтримати Україну у її розбудові.

 

Сьогодні, в Риксдазі, шведському Парламенті, проходить міжпарламентська конференція щодо викликів та можливостей майбутнього енергопостачання Європи.

 

Міжпарламентська конференція організована Комітетом Риксдагу з питань промисловості та торгівлі, в рамкам головування Швеції в Раді Міністрів ЄС.

 

Учасниками конференцій є, зокрема, представники комітетів шведського Парламенту, Європейської Комісії, французького парламентського Комітету з економічних питань, Міністр енергетики, бізнесу та промисловості Швеції Ебба Буш, депутати Європейського Парламенту, шведських аналітичних центрів та науково-дослідних інститутів.

 

Делегацію від України представляють Голова Комітету Андрій Герус, заступник Голови Комітету Олег Семінський та член Комітету Андрій Кіт.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

14 травня 2024 13:06
10 травня 2024 14:20
09 травня 2024 16:00
07 травня 2024 11:30
03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34