Голова Комітету у Парламенті Швеції виступив з доповіддю про стан енергосистеми України після російських ракетних ударів

24 квітня 2023, 15:28

Сьогодні Голова Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус виступив з доповіддю в Риксдазі, шведському Парламенті, де розповів про стан енергосистеми України після російських ракетних ударів і закликав європейських партнерів до посилення санкційного тиску.

 

«Україна розуміє, що енергетична безпека - це не просто слова, а реальна проблема. Ми пройшли жахливу зиму, оскільки під час повномасштабного вторгнення росіян на українську енергетичну систему було запущено 1200 ракет та безпілотників. Внаслідок обстрілів росіянами було серйозно пошкоджено близько 50% енергетичної інфраструктури в Україні, частина з неї була повністю знищена», - заявив Андрій Герус під час виступу.

 

Голова Комітету зазначив, що український Парламент та Уряд зосереджені на питаннях відновлення енергетичної системи України, енергоефективності, розвитку «зеленої» енергії та розподіленого виробництва енергії, а також в розбудові конкурентних енергетичних ринків та їх інтеграції з європейськими.

 

«Нам важлива надійність енергопостачання. Ми працюємо над децентралізованою генерацією. Зауважу, що енергетичні системи України та Європи пов'язані технічно, Україна відновила експорт електроенергії до Європи, продаючи «зелену» енергію з відновлюваних джерел своїм європейським партнерам. Україна хоче стати частиною інтегрованого європейського енергетичного ринку», - сказав Андрій Герус.

 

У виступі Голова Комітету також зазначив, що разом з Україною Європа може досягти спільної цілі: незалежності від російських енергоносіїв, а також кліматичної нейтральності. Для цього, за словами Андрія Геруса, потрібні подальші та серйозніші санкції проти росії у сфері енергетики.

«До сьогодні немає санкцій проти російської ядерної компанії «росатом», яка скоїла ядерний тероризм, захопивши Запорізьку АЕС. Вона продовжує розвивати нові проекти у світі, включаючи, на жаль, росію. Досі немає належних санкцій проти російського газу, включаючи LNG та LPG», - зі слів Андрія Геруса.

 

В кінці Голова Комітету додав, що Україна стоїть перед великим викликом - відновити свою енергетичну систему, одночасно зробивши її прозорішою та більш кліматично нейтральною. Андрій Герус закликав європейців підтримати Україну у її розбудові.

 

Сьогодні, в Риксдазі, шведському Парламенті, проходить міжпарламентська конференція щодо викликів та можливостей майбутнього енергопостачання Європи.

 

Міжпарламентська конференція організована Комітетом Риксдагу з питань промисловості та торгівлі, в рамкам головування Швеції в Раді Міністрів ЄС.

 

Учасниками конференцій є, зокрема, представники комітетів шведського Парламенту, Європейської Комісії, французького парламентського Комітету з економічних питань, Міністр енергетики, бізнесу та промисловості Швеції Ебба Буш, депутати Європейського Парламенту, шведських аналітичних центрів та науково-дослідних інститутів.

 

Делегацію від України представляють Голова Комітету Андрій Герус, заступник Голови Комітету Олег Семінський та член Комітету Андрій Кіт.