Прийнято в другому читанні проект Закону щодо розвитку високоефективної когенерації (реєст. №4527)

24 лютого 2023, 15:18

В цілому, Закон направлено на створення умов для розвитку в Україні високоефективної когенерації з дотриманням положень законодавства ЄС. Використання високоефективних установок комбінованого виробництва електричної та теплової енергії (наприклад на діючих теплогенеруючих об'єктах) дозволить зменшити споживання енергоресурсів, що в результаті призведе до зменшення витрат на енергоносії та скорочення викидів парникових газів.

 

Законом передбачається надання гарантій походження електричної енергії, виробленої на основі узгодженої ефективності контрольних значень високоефективної когенераційної установки.

 

Когенерація – це енергоефективний процес, який передбачає одночасне використання палива для виробництва теплової та електричної енергії.

 

Часто тепло, яке виробляється в процесі отримання електроенергії централізованими станціями викидається в атмосферу. З використанням когенераційних установок, вторинне тепло, що утворюється при виробництві електроенергії, можна використовувати в комунальному господарстві. Наприклад, для подачі гарячої води або опалення  муніципальних будівель, промислових об'єктів, приватних присадибних господарств, ферм, теплиць, які знаходяться неподалік, або побутовим споживачам, якщо відповідна установка приєднана до теплопостачальної інфраструктури.

 

В когенераційних установках загальний ККД може досягати 95%. З цієї причини застосування когенераційних установок є економічно вигідним.