ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні комітету 04 березня 2021 року

Протокол №38

 

 

 

ЗВІТ

про виконану роботу Комітетом Верховної Ради України

з питань енергетики та житлово-комунальних послуг за період 4 сесії Верховної Ради України IX скликання (вересень 2020 р. - січень 2021 р.)

 

Комітет був утворений 29 серпня 2019 року (Постанова Верховної Ради України №19-IX від 29 серпня 2019 року).

За звітний період склад Комітету, визначений Постановами Верховної Ради України  від 29 серпня 2019 року №20-IX "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання ", від 10 вересня 2019 року № 38-IX «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», від 2 червня 2020 року № 647-IX «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» та від 3 червня 2020 року № 652-IX «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», не змінювався.

Склад та структура підкомітетів, які визначені на засіданні Комітету 03.09.2019 р. (Протокол №2)  та 10.09.2019 р. (Протокол №3),  також залишилися не змінними.

 

Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг  здійснює  законопроектну роботу,  готує,  попередньо  розглядає  питання,  віднесені до повноважень  Верховної  Ради  України,  та  виконує   контрольні  функції у наступних сферах відання (Постанова Верховної Ради України №19-IX від 29 серпня 2019 року):

- розвиток паливно-енергетичного комплексу, вугільної, газової, нафтової, нафтопереробної промисловості та електроенергетики;

- розвиток ядерної енергетики та ядерної безпеки;

- функціонування ринків енергії та енергоносіїв;

- транспортування енергії та енергоносіїв;

- енергозбереження та енергоефективність;

- нетрадиційні та відновлювані джерела енергії;

- поводження з побутовими відходами;

- комунальне господарство;

- житлово-комунальні послуги.

 

Основними напрямами роботи Комітету були створення та/або удосконалення законодавчої бази щодо:

- формування цілісної та дієвої системи управління та регулювання в паливно-енергетичному секторі;

- поступової лібералізації та розвитку конкурентних відносин на ринках енергоресурсів і ринках пов'язаних послуг;

- передумов для істотного зменшення енергоємності економіки за рахунок впровадження нових технологій, прогресивних стандартів, сучасних систем контролю, управління й обліку, транспортування та споживання енергетичних продуктів і розвитку ринкових механізмів стимулювання енергоефективності та енергозбереження;

- збільшення видобутку та виробництва власних енергоресурсів з урахуванням економіки видобування, а також збільшення обсягів енергії та енергопродуктів, видобутих із нетрадиційних і відновлюваних джерел енергії;

- диверсифікації зовнішніх джерел поставок енергетичних продуктів;

- досягнення збалансованості економічно обґрунтованої цінової політики стосовно енергетичних продуктів, яка спрямована на забезпечення покриття видатків на їх виробництво і доставку до кінцевого споживача, а також на створення відповідних умов для надійного функціонування та сталого розвитку підприємств ПЕК;

- забезпечення умов для залучення до ПЕК приватних інвестицій, нових технологій і сучасного досвіду роботи;

- вдосконалення законодавчої бази надання житлово-комунальних послуг, запровадження конкурентних умов та механізмів для створення  ринку житлово-комунальних (в першу чергу тепло-, водопостачання);

- забезпечення беззбиткової діяльності підприємств – надавачів комунальних послуг шляхом впровадження дієвих механізмів погашення (відшкодування) їх дебіторської та кредиторської заборгованостей, впровадження нової стимулюючої моделі тарифоутворення на житлово-комунальні послуги з врахуванням впровадження інвестиційних проектів з енергозберігаючим ефектом;

- розроблення законодавчої бази для використання твердих побутових відходів як альтернативного джерела енергії.

 

Нормативно-правове забезпечення реалізації цілей розвитку ПЕК України здійснювалося з урахуванням зобов'язань, передбачених міжнародними договорами, а також вимогами європейського енергетичного законодавства.

За звітний період Комітетом було проведено 13 засідань,  на яких розглянуто 26 питань.

 

Всього проведено засідань

9

Всього розглянуто питань

22

Подано висновків до ВРУ

14

Подано висновків до головного комітету

3

Направлено запитів на КМУ, міністерства та ЦОВВ

178

Розглянуто листів, звернень та запитів на інформацію

109

Проведено конференцій, семінарів, «круглих столів», засідань робочих груп

3

 

За поданням Комітету Верховною Радою України прийнято в цілому та підписано Президентом України закон України «Про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" щодо врегулювання проблемних питань на ринку електричної енергії» від 1 вересня 2020 року
№ 832-IX.

Метою закону є визначення на законодавчому рівні положення, щодо постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку (роботу ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на правах спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків, здійснюється постачальником універсальних послуг за цінами, визначеними для населення.

 

3 грудня 2020 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг», який знаходиться на підписі Президента України.

Закон розроблено з метою удосконалення норм і положень чинного законодавства у сфері надання житлово-комунальних послуг, а також врегулювання питань перехідного періоду, що виникають у зв’язку із введенням в дію Закону України «Про житлово-комунальні послуги» з 1 травня 2019 та необхідністю прийняття співвласниками усіх багатоквартирних будинків (незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком) рішень про моделі організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання та розподілу електричної енергії та природного газу).

 

Прийнято Постанови Верховної Ради України:

-                     від 03.09.2020 № 876-IX «Про направлення на повторне перше читання проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання кризи неплатежів на ринку електричної енергії та питання сертифікації оператора системи передачі»;

-                     від 28 січня 2021 року № 1147-IX «Про заходи, спрямовані на соціальний захист населення, у зв'язку з підвищенням цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги».

 

У рамках виконання контрольних функцій за дотриманням і реалізацією законів України та рішень, що приймаються Комітетом, здійснено:

 

а) Виїзне засідання Комітету 09.09.2020 р. (м. Вишгород Київська ГЕС), на якому була обговорена інформація щодо поточного стану діяльності ПрАТ «Укргідроенерго» та здійснена презентація перспективних проектів ПрАТ «Укргідроенерго».

 

б) Обговорено в Комітеті (3):

02.09.2020 р. - Інформація Голови КК НКРЕКП О.М. Рябчина щодо перебігу конкурсу з добору кандидатів на посади членів НКРЕКП;

17.12.2020 р. - Подання Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля про призначення Вітренка Юрія Юрійовича Першим віце-прем’єр-міністром України – Міністром енергетики України.

28.01.2021 р. - Подання Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля про призначення Вітренка Юрія Юрійовича Першим віце-прем’єр-міністром України – Міністром енергетики України.

 

г) Направлено 178 запита до Кабінету Міністрів України та окремих міністерств.

 

д) Членами Комітету  було підготовлено та надано 2 запитання під час «години запитань до Уряду».

 

е) Проведено Комітетські слухання  спільно з Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на тему: «Стан реалізації державних програм з енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв та виконання програм і проектів з енергозбереження та енергомодернізації багатоквартирних будинків. Подальші кроки у реформі». (13.10.2020 року).

 

з) Проведені інші заходи:

27.11.2020 р. – заслухано інформацію Директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янеза Копача щодо стану виконання Україною зобов’язань в Енергетичному Співтоваристві.

                                                                     

 

 

 

Голова Комітету                                                                А.ГЕРУС

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти щодо підсумків роботи Комітету”

22 лютого 2024 10:43
25 вересня 2023 15:47
14 лютого 2023 09:24
20 вересня 2022 09:50
15 лютого 2022 11:13
09 вересня 2021 13:57
06 травня 2021 11:48
03 вересня 2020 09:34
20 січня 2020 11:25